Låt mig börja med att reda ut ett litet missförstånd gällande klinisk hypnos. Jag hörde på en podd att ngn (ej legitimerad) person gjorde skillnad på klinisk hypnos och djup, ”modern” hypnos. Där det förra skulle vara ngn lättare avslappning och det senare det vi psykoterapeuter kanske skulle kalla hypnos i förändringsarbete, traumabearbetning, etc.
Detta är helt fel.
Vi som är legitimerade inom vårdyrken använder ordet klinisk hypnos för att betona att det handlar om vård, och för att skilja ut oss från ”hypnotisörer”, ”hypnoterapeuter” och andra som egentligen inte har tillstånd från socialstyrelsen att arbeta med hypnos i behandling. (”kvacksalvare” kallades de förr.)
Hur djupt patienten går är inte det avgörande, utan; – rätt hypnotisk intervention, i rätt hypnosdjup, för just den patienten vid just det tillfället, där en god allians finns med terapeuten – är vad all forskning visar är det avgörande för en lyckad behandling.
Så, om ngn testat ”lätt hypnos” och inte tyckte det “funkade på mig” kan det bero på a) att det inte säkert att den behandlande personen hade den kliniska kunskapen att göra bedömningen av vad som är förenligt med ovanstående, eller b) så var det ett enstaka besök i ett uppbyggnadsskede av en terapeutisk allians – ingen seriös terapeut börjar kraftiga interventioner innan en ordentlig anamnes är tagen, samt ett terapeutiskt samspel är samskapat.
Vi arbetar inom ramen för toleransfönstret, och vad som är lagom för en patient är sällan detsamma för en annan…
Hypnos är namnet på sömnens gud, och metoden användes av Askleipos, läkekonstens gud, i det antika Grekland. Ordet började dock först användas av den skotske läkaren James Braid 1846 i boken ”The power of the mind over the body”. Detta trots att man enligt SFKH, Svenska Föreningen för Klinisk Hypnosterapi vet att hypnos praktiserats i tusentals år bl.a. i Persien, Egypten och Indien. Hypnos används tillsammans med ”trance”, det vill säga ett medvetandetillstånd som är öppet, kreativt och mottagligt. Detta tillstånd används i skiftande sammanhang såsom bland andra yoga, dans, psykoprofylax, mental träning, meditation.
Titta på inslaget i Nyhetsmorgon, okt 2020:
https://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/hypnosen-g%C3%B6r-att-traumat-sl%C3%A4pper-13297746